Kihívások a friss élelmiszer-ellátásban

Idén március 15. és 17. között Belgrádban rendezik meg a Nagybani Piacok Világszervezetének (World Union of Wholesale Markets  – WUWM) értekezletét, amelynek témája a Kihívások a friss élelmiszer-ellátási láncokban. Az értekezlet három programegységében várhatóan a világ nagybani piacainak és termelői piacainak több mint száz képviselője vesz majd részt.  A Nagybani Piacok Világszervezete a rendezvény megszervezésével idén Szerbia legnagyobb piacigazgatóságát, a belgrádi Gradske pijace Kommunális Közvállalatot bízta meg, amely már  több mint egy évetizede tagja ennek a szervezetnek.

Az értekezleten új, teljes jogú tagként vesz részt a Szerbiai Piacok Egyesülete, akinek pályázatát a világszervezet tavaly hagyta jóvá, így hazánk 24 piaci vállalata csatlakozott csoportosan a világszervezethez, közöttük a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat is.

A Nagybani Piacok Világszervezete (WUWM) nonprofit társulás, amelynek célkitűzései között szerepel, hogy nemzetközi szinten tájékozódjon és tájékoztasson a kiskereskedelmi és nagybani piacok munkájáról, és biztosítsa a tapasztalatcserét a piaci tevékenység előmozdítása céljából. Székhelye Hágában (Hollandia) van, és a szervezet tömöríti a nagybani és termelői piacokat a világ minden tájáról.

A termelői piacok tekintetében a világszervezet nemzetközi kampányt indított Szeresd a piacodat! (Love your local market) jelszóval, amelyben 4000 piac vesz részt a világ minden tájáról. A kampány célja, hogy rávilágítson arra, milyen fontos  a piaci kereskedelem hagyományának és kultúrájának megőrzése a minőségi és biztonságos élelmiszer-ellátás, a termelő és fogyasztó közötti bizalom ápolása szempontjából. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a piacok a helyi turisztikai kínálat palettáján is fontos szerepet töltenek be. A belgrádi Gradske pijace KKV is csatlakozott az említett kampányhoz, és ennek jegyében került sor a Belgrádi éjszakai piac rendezvényre, a Szerbiai Piacok Egyesülete pedig igyekszik a Szeresd a piacodat! kampányt idén Szerbia más városaira is kiterjeszteni.