Újzsednik – Lebetonozták a piac talaját és elhelyezték a pultokat

Június közepétől a rögtönzött újzsedniki piac árusai, akik addig a földről vagy pótkocsikról kínálták portékájukat, lebetonozott piactéren, pultok mellett dolgozhatnak. A szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat elvégezte a piactér betonozását, a Szabadkai Piacok KKV pedig mintegy tíz pultot biztosított  és helyezett el az új platón.

– Az újzsedniki piacon szerdánként és szombatonként a helyi mezőgazdasági termelők értékesítik termékeiket – mondja Dejan Ljubisavljević, aSzabadkai Piacok KKV igazgatója. –

Eddig az a földről, asztalkákról vagy pótkocsikról árusítottak egy rendezetlen területen. A lebetonozott plató és a pultok sokkal kedvezőbb munkafeltételeket biztosítanak az árusok számára, az újzsednikiek pedig rendszeresen minőségi, friss zöldséghez és gyümölcshöz jutnak. Tisztában vagyunk vele, hogy még sok más lehetőség létezik ennek a kis piacnak a fejlesztésére, ezért folytatjuk az együttműködést az újzsedniki helyi közösség vezetőségével. Már tárgyaltunk a piac lefedéséről és további pultok elhelyezéséről, mert szombatonként lényegesen több árus és vásárló jár ide.

Az újzsedniki lakosok az évek során több ízben fordultak kérelemmel a helyi közösség vezetőségéhez a piac rendezése kapcsán. Ezt Nikola Pualić, a tanács elnöke is megerősíti.– Ez nagy előrelépés – mondja. – Elégedettek lehetünk, mert az árusok és a helyi lakosság végre biztonságosabb és kulturáltabb körülmények között árusíthat és vásárolhat.

– Reményeim szerint ez még csak az első lépés annak érdekében, hogy tartós megoldást találjunk piacunk számára, és hogy Szabadka város helyi önkormányzatával és a Szabadkai Piacok KKV-val való együttműködésben az  elkövetkező időszakban az igényeknek megfelelően tovább javítsuk a vásárlás és árusítás feltételeit.

Azok az eladók és vásárlók, akik június 17-én, szerdán első alkalommal gyűltek össze az új piactéren, egybehangzóan elégedettségüket fejezték ki az elvégzett munkálatokkal. Az árusok egy része úgy véli,  hogy hamarosan szükség lesz a bővítésre, mert ezen a kis piacon idényben nagyobb számú mezőgazdasági termelő is összejön.

– Természetesen ez nekünk jó, mert végre nem kell azon gondolkodnom, hogy van-e sár, és hogy rakjam ki az árut – mondja Püspök Róbert, csantavéri mezőgazdasági termelő, aki már harminc éve Újzsedniken értékesíti termékeit. – Biztos vagyok benne, hogy a többi árus is így gondolja, és hiszem, hogy ezentúl a vásárlók száma is megszaporodik majd. 

Az újzsedniki helyi piac szerdai és szombati napon tart nyitva.