Megrendezik a tizenkettedik Szabadkai vásárt 

A Tizenkettedik Nemzetközi és Regionális Vásár május 31. és június 2. között kerül megrendezésre. A rendezvény fő témája idén is a turizmus, a hét országból ide érkező kiállítóknak és a vásár közönségének pedig első ízben lesz alkalmuk arra, hogy élvezzék a klimatizált belső teret a sportcsarnokban. A látogatók részére a belépés díjtalan, a résztvevők pedig nyereményjátékot is szerveznek, amelyen értékes díjak kerülnek kisorsolásra.

Szabadka május 31. és június 2. között tizenkettedik alkalommal lesz a házigazdája a gazdasági vásárnak, amelyen idén Olaszország, Szlovénia, Magyarország, Horvátország, Montenegró, a Boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia gazdasági szférájának képviselői vesznek részt.  Hét ország gazdasági szakemberei mutatkoznak be a sportcsarnokban 1800 négyzetméter kiállítási területen.

– A turizmus Szabadka fejlesztésének egyik stratégiai választása, így kézenfekvő, hogy ez a  gazdasági ágazat lesz idén is a Szabadkai Vásár fő témája – nyilatkozta Srđan Samardžić, a városi tanács turizmussal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja. – Nagy örömünkre szolgál, hogy idén a vásár partnere Bled község, illetve a bledi idegenforgalmi szövetség, amely Európa ezen részében az egyik legjobb példája a turizmus sikeres fejlődésének.

A Tizenkettedik Nemzetközi és Regionális Vásár idején egy sor kísérő rendezvényre, szakmai tanácskozásra, tematikus értekezletre és prezentációra is sor kerül. A szervezők a gazdag művelődési program mellett városi sétát is szerveztek a vendégek számára.

A Szabadkai Vásárt a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat szervezi a helyi önkormányzattal, a Körzeti Gazdasági Kamarával és a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkársággal  karöltve.

– A sportcsarnok, amely mintegy 1800 négyzetméteren fekszik, teljesen megtelt – mondja Ilinka Vukoja, a rendezvényt szervező Szabadkai Piacok KKV igazgatója.  – Az objektum klimatizált, ami nagy előrelépést jelent a korábbi évekhez képest, és a kiállítók számára sokat jelent, hogy kellemesebb környezetben töltik ezt a néhány napot. A szervezést illetően a korábbi években is dícséretet kaptunk, de mind a kiállítók, mind pedig a látogatók szerint túl meleg volt a sportcsarnokban. Idén a nagyobb kényelem miatt több látogatóra is számítunk. A klíma mellett  értékes nyeremények is várják a közönséget. Az egyik kiállító cég minden látogatónak vaucsereket kínál, amelyek segítségével három hónapon át ingyenes segítségben részesülhetnek, ha útra kelnek.

A Szerb Gazdasági Kamara az idei vásáron összesítve mutatja be Szerbia csaknem minden régiójának gazdasági kínálatát.

– Vendégünk lesznek Banja Luka, Eszék és Csongrád gazdasági kamaráinak képviselői, mellettük pedig 11 szerbiai gazdasági kamara is képviselteti magát. Büszkék vagyunk rá, hogy csaknem 70 kiállító jelentkezett, akik nem csupán termékeiket mutatják be, hanem szolgáltatásaikat is, illetve vidékük turisztikai kínálatát  – nyilatkozta  Karai László, az Észak Bácskai Körzet Gazdasági Kamarájának tanácsosa. – Rendkívül elégedettek vagyunk a gazdasági szakemberek részéről megnyilvánuló érdeklődéssel, és hiszem, hogy többen állítanak ki, mint eddig bármikor. Ez  tény is bizonyítja, hogy a Szabadkai Vásárnak van létjogosultsága, és kedvezően hat városunk gazdaságának fejlődésére is.

Május 31-én a Szabadkai Vásáron a Szerb Gazdasági Kamara vendége lesz Damir Davidović,  Montenegró Turizmussal és Fenntartható Fejlesztéssel foglalkozó minisztériumának államtitkára, június 1-jén pedig Szabadkára érkezik Goran Trivan, hazánk környezetvédelemért felelős minisztere.

A vásár ünnepi megnyitójára május 31-én, csütörtökön 11 órakor kerül sor  sportcsarnokban.

Csütörtökön és pénteken (május 31-én és június 1-jén) a vásár 10-től 19 óráig várja a látogatókat, június 2-án, szombaton pedig 10-től 14 óráig tart nyitva.