A közgyűlés ünnepi ülése Zeleni venacon

A Szerbiai Piacok Egyesületének közgyűlése 2018. április 27-én tartotta meg huszadik, ünnepi ülését a belgrádi Zeleni venac piacon. Az ülésre annak alkalmából került sor, hogy az egyesület tizenöt éves sikeres munkáját ünnepli, emellett pedig idén száz éve annak, hogy a szerbiai zöldségárusok megtartották első közgyűlésüket, amelynek helyszíne szintén a fent említett piac volt.

Az összejövetel házigazdája a belgrádi Gradske pijace Kommunális Közvállalat volt, az ünnepi ülés után pedig megtartották a 13. Belgrádi Éjszakai Piac elnevezésű rendezvényt, amelyet a közvállalat promóciós tevékenységének részeként szervez. A Szerbiai Piacok Egyesülete közgyűlésének ünnepi ülésén elhangzott, hogy a Szerbiában bejegyzett 410 piacon naponta közel 80.000 mezőgazdasági termelő és vállalkozó kínálja termékeit közvetlenül a fogyasztóknak. A résztvevők kiemelték, hogy a Szerbiai Piacok Egyesületének fő projektje a 2018-as évben a termékeiket a piacokon értékesítő mezőgazdasági termelők tanusítása lesz.

A tanusított termék olyan mezőgazdasági termék, amelyet engedéllyel rendelkező, tanusított gazdaságban állítottak elő, és a mezőgazdasági termékek tanusításáról szóló szabályzattal összhangban az illetékes felügyelő szerv bevizsgálta, és ezzel összhangban a Szavatoltan hazai – Szerbiai Piacok védjegyet viseli. A tanusítás célja, hogy kiemelje a hazai termelés értékeit, hangsúlyozza a hazai termékek minőségét, és gazdagabb választékot eredményezzen a piacokon. A Szerbiai Piacok Egyesületének tagjai mellett a közgyűlés ünnepi ülésén részt vett számos állami intézmény képviselője is, de Belgrád város, Vajdaság AT Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériuma, a Szerb Gazdasági Kamara és a közmédia képviselői is jelen voltak.

A Szerbiai Piacok Egyesülete vendégül látta a szkopjei Skopski pazar Rt. és a Macedón Gazdasági Kamara keretében működő, piaci tevékenységgel foglalkozó csoportosulás képviselőit.