A gazdaság stratégiai céljainak bemutatása 

A tizenkettedik Nemzetközi és Regionális Vásár május 31. és június 2. között került megrendezésre a szabadkai sportcsarnokban. A kiállításon 182 kiállító vett részt Szerbiából, Olaszországból, Magyarországról, Szlovéniából, Horvátországból, a Boszniai Szerb Köztársaságból és Montenegróból. A gazdasági szakemberek találkozójának központi témája idén a turizmus volt, a vásár partnervárosaként pedig bemutatkozott a szlovéniai Bled, akinek ajánlásával Szabadka is tagja lett az Európai Tavak Hálózatának.

A rendezvényt ünnepélyes keretek között Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a Szabadkai Vásár alkalmat ad arra, hogy a gazdasági szakemberek találkozzanak és kacsolatokat létesítsenek egymással, ötleteket, információt, tapasztalatot és tudást cseréljenek.

– A Szabadkai Vásár jelentősége abban mutatkozik meg, hogy bemutatja régiónk stratégiai céljait, amelyek összhangban vannak az ország gazdasági politikájával – emelte ki Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

Külkereskedelmi többlet

Bogdan Laban üdvözölte a megjelent kiállítókat, vendégeket és látogatókat, és kiemelte, hogy az elmúlt közel két évben a helyi önkormányzat teljesítette mindazt, amit hivatalba lépésekor vállalt, ami bizonyítja, hogy a város vezetőségének munkáját nem az üres szavak, hanem a tettek jellemzik.

– Szabadka 2016 óta 7-10 százalékos külkereskedelmi többlettel rendelkezik, ami először történik meg a múlt század nyolcvanas évei óta. A szabad zónában és a kisbajmoki gazdasági zónában, ahol jelenleg megközelítőleg 6.000 ember dolgozik, a foglalkoztatottak száma állandóan növekszik. Szabadkán idén április végén 5.990 munkanélküli személyt tartottak nyilván. A 2015-ös év azonos időszakához viszonyítva, amikor 9.990 személynek nem volt munkája, a munkanélküliek száma 4.        000-rel, azaz 40%-kal csökkent – mondta Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.   – Szerbia, Vajdaság Autonóm Tartomány és Szabadka Város mindent megtesz azért, hogy Palics újra vonzó turisztikai célállomássá váljon, jelenleg is folyamatban vannak nagyobb beruházások, amelyek fokozzák a meglévő létesítmények vonzerejét és funkcionalitását, már megkezdődött a tóparti sétányok és a nagy park rendezése,  így arra számítunk, hogy 2018 végére a part ezen szakasza teljesen más képet mutat majd. A Nagyteraszon és a nyári színpadon tavaly óta további munkálatok folynak azzal a szándékkal, hogy ez a két létesítmény alkalmas legyen értekezletek, hangversenyek és egyéb rendezvények megtartására. Az infrastruktúrába 2017-ben 118,5 millió dinárt fektettünk be. A már folyamatban levő beruházási projektekre előirányzott összeg idén 88 millió dinár lesz. Palics felvirágoztatásában nagy szerep jut a magánszférának is, és a potenciális befektetőkkel jelen pillanatban is folyamatban vannak a tárgyalások egy új szálloda építéséről, amelyhez wellness központ is tartozna. Ezek a tartalmak jelenleg hiányoznak Palics idegenforgalmi kínálatából  – fogalmazott a polgármester.

A megnyitó elején Slobodan Vojinović, a kiállítás társszervezője, a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara megbízott igazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket.

– Újra megnyitottuk a régió gazdasági kapuit, hogy megmutassuk Európának és az egész világnak, hogy mit sikerült elérnünk az elmúlt egy év során. A fejlődést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a külfölddel folytatott áruforgalmunk átlépte a bűvös kétmilliárd dolláros határt éves szinten. A kamara területén a világ 106 országával tartunk fenn gazdasági kapcsolatot. Sikerült az Európai Unió minden országával gazdasági kapcsolatot kialakítani, és külkereskedelmi többletet felmutatni velük, ugyanakkor Oroszországgal is pozitív a mérlegünk.

Elismerések, díjak

A vásár az elismerések és díjak kiosztásával zárult. A zsűri döntése értelmében a legszebb standnak járó első díjat a leskovaci Trivulesk párlóüzemkapta, a második helyen pedig ebben a kategóriában  két kiállító cég osztozott: a trebinjei Turisztikai Szervezet és a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Ház.A harmadik helyen szintén két kiállító végzett: a Szabadkai Vállalkozók Általános Egyesülete és Topolya Község.

A zsűri három különdíjat is odaítélt, a nyertesek pedig a Szerb Gazdasági Kamara, Eszék Város Turisztikai Szervezete és Szabadka Város. Az elismeréseket és díjakat Ilinka Vukoja, a Szabadkai Piacok KKV igazgatónője és Karai László, az Észak-Bácskai Körzeti Gazdasági Kamara tanácsosa adta át a nyerteseknek. A díjazottak nevében Srđan Dinić, a leskovaci Trivulesk párlóüzem képviselője mondott köszönetet a vásár szervezőinek. A Szabadkai Vásárt a Szabadka Piacok Közművesítési Közvállalat szervezi Szabadka önkormányzatával, a Körzeti Gazdasági Kamarával és a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkársággal karöltve.