Subotičke pijace
Subotica Sajam

Subotica

Subotica je najseverniji grad Srbije, drugi po veliči na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Nalazi se na 10 kilometara od Srpsko - Mađarske granice, na geografskoj širini 46° 5' 5'' i geografskoj dužini 19° 39' 47''. Severno od grada, na peščanom tlu, nalaze se plodni voćnjaci i vinogradi, a na jugu je zemlja crnica na čijim se oranicama gaje različite poljoprivredne kulture. Grad je lociran u srcu Panonske nizije, ima dugu i bogatu tradciju i kulturnu baštinu.
Opština Subotica obuhvata grad i 18 prigradskih naselja.  Prostire se na 1.008 kvadratnih kilometara.
Zbog svog geografskog položaja i vrednih žitelja, Subotica je administrativni, industrijski, tržni, prometni, turistički i kulturni centar Severno-bačke regije.
U pisanim dokumentima Subotica se prvi put pominje 7. maja 1391. godine, mada je nesumnjivo da je nastala mnogo ranije jer je dokazano da je regija bila naseljena pre čak 3.000 godina.
Zbog velikih migracija stanovništava u ovoj pograničnoj regiji su se naselili Mađari, Hrvati i Bunjevci, Srbi, Nemci, Jevreji, Slovaci i drugi narodi. Paralelno sa čestim promenama vlasti kroz istoriju grad je menjao i ime. Prvo zabeleženo ime je Zabadka. Od 1391. godine Subotica je ime menjala više od dvesta puta, a među nekoliko značajnijih su Szent Maria, Maria Theresiopolis, Maria Theresienstadt, Szabadka i Subotica.
Početkom dvadesetog veka Subotica se razvila u moderan, srednjoevropski grad. Za manje od dve decenije, krajem XIX i početkom XX veka, prošla je kroz veoma intenzivan urbani, industrijski i kulturni razvoj.  Brz razvoj zanatstva, industrije i trgovine prouzrokovan dolaskom železnice 1869. godine postao je još ubrzaniji nakon izgradnje elektrane i uvođenja tramvaja, 1897. godine.
Preteče sadašnje industrije, krajem IX I početkom XX veka bili su izvoznici mesa "Hartman&Konen", koji su prvi u zemlji koristili hladnjače; fabrika sumporne kiseline i đubriva "Klotild" koja je osnovana 1904. godine; braća Ruff koja su proizvodnju slatkiša u Subotici utemeljili 1917. godine, a fabrika elektromotora "Sever" je osnovana 1923. godine.

Subotička Gimnazija je osnovana 1747. godine, a Muzička škola 1868. godine. Od 1766. godine grad ima starački dom; prva štamparija je počela sa radom 1844. godine; Palić je postao banja 1845. godine; Gradska biblioteka je otvorena 1846. goidine, a pozorište je izgrađeno 1854. godine.

Prve novine su izdate 1848. godine, Angelo Bianci iz Pečuja je organizovao projekciju prvog filma 1899. godine, a  Aleksandar Lifka je izgradio prvi bioskop 1910. godine. Ivan Sarić je poleteo u avionu koji je sam napravio 1910. godine. Pravni fakultet je osnovan 1920. godine.
Subotica je danas moderan grad sa oko 150.000 stanovnika, dobro povezan autoputevima i železnicom sa svim zemljama Evrope, a preko aerodroma u Beogradu i Budimpešti i sa svim zemljama Sveta. Opština Subotica je  multietnička sredina sa populacijom koju čine predstavnici više od 20 različitih nacionalnosti od kojih su najbrojniji Mađari, Srbi, Hrvati i Bunjevci. Istovremeno, Subotica je grad u kojem već vekovima u skladnoj zajednici žive ljudi više različitih religija - Katolici, Pravoslavci, Protestanti i drugi.


copyright © 2009  Subotičke pijace  all rights reserved
početna          o nama          pijace          informator          kvalitet          barometar          javne nabavke          kontakt         

menadžment

istorija

o subotici

dokumenti

mlečna

teslina

zelenac

kvantaš