Világkonferencia és fejlesztési projektek

Az április 10-én Belgrádban megtartott  idei második ülésén a Szerbiai Piacok Egyesületének igazgató bizottsága megvitatta a Nagybani Piacok Világszövetsége küszöbön álló konferenciájának előkészítésével kapcsolatos teendőket. Az ülés első részében az igazgató bizottság elnöke, a belgrádi Gradske pijace KKV igazgatója, Bojan Bajagić tájékoztatta a Szerbia különböző városaiból érkezett kollégáit, hogy az értekezlet három programegységében a világ nagybani és termelői piacainak több mint száz képviselője vesz majd részt, és hangsúlyozta a konferencia fontosságát az információcserében, a tudás és tapasztalat megosztásában, valamint a piaci tevékenység népszerűsítésében. A Nagybani Piacok Világszövetségének konferenciáját, amelynek témája a Kihívások a friss élelmiszer-ellátási láncokban, idén május 15. és 17. között tartják meg Belgrádban. A rendezvény szervezője a belgrádi Gradske pijace Kommunális Közvállalat, és ez az első alkalom, hogy a konferenciát hazánkban tartják meg. A résztvevők között ott lesznek a Szerbiai Piacok Egyesületének tagjai, köztük a Szabadkai Piacok KKV képviselője is.

Az ülés további részében, amelyen  Dejan Ljubisavljević, a Szerbiai Piacok Egyesülete igazgató bizottságának elnökhelyettese és a Szabadkai Piacok KKV igazgatója elnökölt, elfogadták a vásárok és a piacok hazánk szellemi kulturális örökségének jegyzékébe való felvételével kapcsolatos teendőkről szóló tervet. Ezután az igazgató bizottság megvitatta és elfogadta a Szavatoltan hazai – Szerbiai piacok elnevezésű projekt megvalósításának dinamikájára vonatkozó javaslatot, valamint kinevezte a munkacsoportot, amelynek feladata az lesz, hogy kidolgozza a piacok munkájára vonatkozó törvénytervezetet, amiben segítségére lesz a Szerb Gazdasági Kamara kommunális tevékenységekkel foglalkozó egyesülete.  

Minden, amiről a belgrádi ülésen szó volt, rendkívül fontos a piaci tevékenység fejlődése szempontjából – nyilatkozta Dejan Ljubisavljević. – Részt veszünk a Nagybani Piacok Világszövetségének konferenciáján, mert Belgrádban jelen lesznek a spanyol piacigazgatóságok képviselői is, az igazgatásuk alatt álló piacok pedig világszerte kivételesen reprezentatívaknak számítanak. Az elkövetkező időszakban több fejlesztési projektünk is lesz, gondolok itt elsősorban a Tejpiac felújítására, ezért az eszmecsere rendkívül hasznos és fontos lesz számunkra, mert  olyan országok gyakorlati példáiból tanulhatunk, amelyeknek jó és korszerű piacai vannak. Örömmel támogattuk az egyesületnek azon kezdeményezését, amelynek célja, hogy a piacokat és vásárokat felvegyék hazánk szellemi kulturális örökségének jegyzékébe. Véleményünk szerint ez nagy mértékben hozzájárulna ahhoz, hogy megmutassuk, hogy  hazánk piacai idegenforgalmi szempontból is rendkívül fontosak, és ez az, amit mi is szeretnénk elérni a városközpontban levő Tejpiac felújításával. Ugyanez érvényes a Szavatoltan hazai – Szerbiai piacok projektre is, amelynek megvalósítása valószínűleg épp városunkból indul majd ki.

A Szerbiai Piacok Egyesülete 24 hazai piaci vállalatot tömörít, és 2003-as megalakulása óta aktívan tevékenykedik a piaci tevékenység fejlesztésén.