Új szemetes konténer a Nagybani piacon

A Szabadkai Piacok KKV és a szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. együttműködésének köszönhetően a Nagybani Piacon elhelyeztek egy konténert a biológiailag lebomló hulladék gyűjtésére. Ez a fajta hulladék a  zöldségek és gyümölcsök szállítása, értékesítésre való előkészítése és értékesítése során keletkezik, és rendkívül könnyen újrahasznosítható. A Regionális Hulladéktárolóban ezt a hulladékot szétválogatás után komposztálják, majd a komposztból minőséges organikus trágyát készítenek. Az így előállított komposzt nemcsak a mezőgazdaságban használható fel, hanem az ún. hulladéktest letakarására is alkalmas,  ugyanis megakadályozza a kellemetlen szagok terjedését.

A Szabadkai Piacok KKV így a társadalmi felelősséget vállaló társaságok sorába lépett, amelyek a hulladékot nem tehernek, hanem erőforrásnak tekintik, amelyet megfelelő irányítás mellett hatékonyan lehet felhasználni..

– Arra számítunk, hogy az eladók elfogadják és kihasználják a lehetőséget, és a Nagybani Piacon keletkezett hulladékot ebbe a speciális konténerbe helyezik –  mondja Dejan Ljubisavljević, a Szabadkai Piacok KKV igazgatója. – Folytatjuk az együttműködést a szabadkai Regionális Hulladéktárolóval, annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a hulladék szelektív gyűjtéséhez és újrahasznosításához  Szabadkán.

A szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. feladata egy regionális hulladékkezelő rendszer felépítése és üzemeltetése, amely hosszú távon megoldja a hulladékkezelés kérdését Szabadka város, valamint Topolya, Magyarkanizsa, Zenta, Kishegyes, Törökkanizsa és Csóka községek területén. Becslések szerint egy háztartás évente mintegy 1000 kg hulladékot termel, ami a Szerbiában keletkező össz hulladékmennyiség kb. 65% -a. A Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium becslései szerint ennek a hulladéknak mindössze 10–15%-a kerül újrahasznosításra! A környezet védelme érdekében ennek a százaléknak sokkal magasabbnak kell lennie.