Személyes távolságtartás,védőmaszk és kesztyű

Nem kétséges, hogy a koronavírus-járvány az elmúlt két hónapban jelentősen befolyásolta a piacokat és a piaci tevékenységeket. Egy teljes hónapig, március 21. és április 21. között, minden szabadkai piac bezárt, és az újranyitást követően pedig kötelesek egy sor óvintézkedést alkalmazni fertőzés megelőzése és a járvány terjedésének megfékezése céljából. Az árusok fokozatosan újból feltöltötték a pultokat és az üzletek nagy részét, és ezzel egyidejüleg a vásárlók visszatértek a piacokra.

Mindannyian kötelesek betartani az óvintézkedéseket, amelyek továbbra is hatályban maradtak, ezért védőeszközöket (maszkot és kesztyűt) kell használniuk, és meg kell tartaniuk a biztonságos 2 méter távolságot egymástól. Mert bár a vírus aktivitása csökkent, és Szerbiában csökken a regisztrált fertőzöttek száma is, továbbra is hatályban van a koronavírus-járvány kihirdetéséről szóló rendelet, amelyetaz Egészségügyi Minisztérium folyó év március 19-én hozott meg.

A piacok újranyitása óta a koronavírus-fertőzés megelőzését és terjedésének megfékezését célzó intézkedésekkel összhangban a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat a piacokon napi fertőtlenítést végez, szigorúbbak lettek a higiénia fenntartására vonatkozó szabályok, és gyakrabban távolítják el a hulladékot a piacról.

Működik az összes piac, amelyet vállalatunk üzemeltet, és újra jó a kínálat és a vásárlóforgalom – nyilatkozta Dejan Ljubisavljević, a Szabadkai Piacok KKV igazgatója.

– Nap mint nap mindent megteszünk, hogy biztosítsuk  a feltételeket a piacok biztonságos és zavartalan működéséhez. Zárása után a piacok területét nátrium-hipokloriddal fertőtlenítjük, amelyből az önkormányzatnak hála elegendő mennyiséget sikerült biztosítanunk.  A piacok bejáratánál  fertőtlenítőszereket biztosítottunk, és útmutatók, valamint a piaci felügyelők figyelmeztetik a vásárlókat és árusokat a betartandó óvintézkedésekre. A koronavírus-járvány okozta gazdasági következményeket az elkövetkező hónapokban a piacigazgatóságok és a piaci árusok fogják elemezni. Nem kétséges, hogy mindkét fél veszteséget szenvedett el, és a gazdasági felépülés időbe telik. Ez csupán az egyik oka annak, hogy ma lehetetlen megbecsülni, hogy a koronavírus-világjárvány milyen mértékben változtatja meg a piacokat. Vitathatatlan azonban, hogy a piacok még a világjárvány körülményei között is bizonyították,  hogy nagyon fontos csatornái az élelmiszerek, különösen a friss idényzöldségek és gyümölcsök értékesítésének. A piacokon mindenki megtalálja a számítását, ezért egyaránt fontosak mindenkinek: a kistermelőknek, a kézműveseknek, kereskedőknek és a vásárlóknak, akik már évszázadok óta látogatják őket.