Őszi termések gazdag kínálata

A Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat október 12-én rendezte meg a 18. Zöldségvásárt a szabadkai Nagybani Piacon. A régió mintegy ötven termelője és árusa kínálta a szabadkaiaknak az őszi gyümölcsöket és zöldségeket, amelyekből a vásárlók hagyományosan ebben az évszakban készítenek tartalékot a télre.

Ezúttal is a legtöbben burgonyát, vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, zöldséget, paprikát és uborkát vásároltak, de almából, szőlőből, körtéből, birsalmából és sütőtökből  is gazdag volt a kínálat. és sok más gyümölcsből is. A zöldségek és gyümölcsök ára az átlagos piaci árnak felelt meg, vagy valamivel olcsóbb volt  az 5 vagy annál több kilogrammos zsákokba csomagolt termékek esetén. A szervezők és a Nagybani vásárlói egyaránt elégedettek voltak azzal, hogy a régió termelői szép számban vettek részt a vásáron. Néhányan közülük kizárólag az idény folyamán értékesítik termékeit a Nagybani Piacon, így az állandó vásárlók jelentős része nem tudja bármikor megvásárolni az általuk kínált termékeket.  A nagyfényi Dózsai gazdaság ezúttal két árusítóhelyet bérelt.  Vinko Dožai és lánya, Ana Marija saját termesztésű friss paprikát, burgonyát és vöröshagymát kínált a vásárlóknak.

– Bár sokat értékesítünk otthonról, a szezonban rendszeresen jelen vagyunk a Nagybani Piacon – mondja Ana Marija Dožai. – A forgalom változó, ami normális, de számunkra továbbra is a piac nyújt lehetőséget arra, hogy értékesítsük az általunk termelt zöldségek jelentős részét.

Vinko Dožai is egyetért azzal, hogy a termelői piacok továbbra is nagyon fontosak a zöldség- és gyümölcstermelők számára, különösen csúcsidényben, amikor az első gyümölcsök eladása biztosítja a szükséges pénzt a betakarításhoz vagy más földmunkákhoz.

– A miénk egy kis gazdaság,  és ugyanazokkal a problémákkal nézünk szembe, mint a legtöbb kistermelő. Nehéz biztosítani a termelés folyamatos finanszírozását, még nehezebb megtalálni a szükséges munkaerőt, de ez nem azt jelenti, hogy nem akarunk dolgozni és termelni – mondja Vinko Dožai. – Számunkra fontos, hogy a piacon árusítsunk,itt nagy számú vásárlónk van, akiket megismertünk, és akikkel rendszeresen üzletelünk. Azért vásárolnak tőlünk, mert kiépítettük a bizalmat, tudják, hogy saját termékeinket árusítjuk. Ez okból javaslom a Szabadkai Piacok vezetőségének, fontolja meg a Nagybani Piac nyitvatartási idejének meghosszabbítását, legalább csúcsidényben. Ezen a piacon nemcsak nagyban vásárolnak, vannak, akik csupán néhány napra vesznek zöldségeket az egész család számára, de akik három óráig, vagy még tovább dolgoznak, ezt nem tudják megtenni. Van, aki nem is tudja, hogy létezünk, hogy közvetlenül tőlünk vásárolhatnak  jó minőségű helyi terméket.

Bár a legtöbb mezőgazdasági termelő és árus azt állítja, hogy a fogyasztók szokásai megváltoztak, így kevesebben vásárolnak télirevalót, ezért a forgalom is lényegesen csökkent a korábbi évekhez képest, az az általános benyomás, hogy a Nagybani Piacról az eladók és a vásárlók is elégedetten távoztak.

Ehhez hozzájárult a szép idő is, amely lehetővé tette a vásárlók számára, hogy körüljárják a piacot és megtekintsék a bőséges kínálatot, az árusok pedig jó körülmények között tudtak dolgozni.