Néhány hasznos tanács az állati eredetű élelmiszert termelőknek és árusítóknak

A nyári hónapokban a magas nappali hőmérséklet veszélyezteti a termékek minőségét és mikrobiológiai biztonságát, a könnyen romlandó állati eredetű élemiszereket termelőknek és árusítóknak különös figyelmet kell fordítaniuk a vásárlóknak kínált áru kezelésének minden egyes mozzanatára. 

A szállítás gyakran a leggyengébb láncszem a hűtést igénylő áruk továbbításában az előállítási helytől a felhasználás helyéig. A mai lapszámban néhány olyan szabályra hívjuk fel a figyelmet, amelyek betartása elengedhetetlen az élelmiszer-biztonság érdekében.    

Az első kétségkívül az, hogy a hűtőláncot nem szabad megszakítani. Valójában a termelő felelőssége a termelési láncban nem szűnik meg akkor, amikor a termék elhagyja a farmot vagy az üzemet. Annak érdekében, hogy a termék kifogástalan állapotban érkezzen meg az értékesítés helyére, elengedhetetlen betartani a szabályokat, amelyek a berakodásra, szállításra és a célállomáson való kirakodásra vonatkoznak, az árut az egész folyamat során meg kell védeni a különféle külső hatásoktól és a szennyeződéstől.  

A hűtőkocsik az elért hőmérséklet megtartását biztosítják, nem pedig a további hűtést. Az élelmiszer kisebb távolságra történő szállítása (legfeljebb 2 órás szállítási idő) esetén elegendő, ha a járműnek jó a hőszigetelése és az ajtajai jól záródnak, ami megakadályozza, hogy a hőmérséklet a rakodótérben az előírt érték fölé emelkedjen.

A hús és más könnyen romlandó élelmiszerek szállítására használt járműveket és konténereket két szállítmány között ki kell mosni és fertőtleníteni, minden felületnek vízállónak kell lennie és alkalmasnak a kellő higiénés feltételek biztosítására.

A berakodás és kirakodás helyén kellő gyorsasággal kell eljárni, biztosítva hogy az élelmiszereket ne érje szennyeződés, és ne legyenek kitéve káros környezeti hatásoknak (pl. por, füst, időjárási viszonyok, levelek, kártevők, stb.) A kirakodást követően az árut hűtőkamrákban és hűtővitrinekben kell tárolni, amelyeknek szintén meg kell felelniük az előírt szabványoknak, a nyári hónapokban pedig fokozott figyelmet kell fordítani a fertőtlenítésükre és tisztántartásukra, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő tárolást és élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan élelmiszereket kínáljunk a vásárlóknak.