Megtartotta 19. ülését a Szerbiai Piacok Egyesületének közgyűlése

Az egyesület ellenőrző bizottságának, az igazgató bizottságának és a közgyűlésének március 15-én, illetve 16-án Nagybecskereken megtartott ülésén a Szerbiai Piacok Egyesülete elfogadta az elmúlt évi munkajelentést és a 2018. évi munkatervet.

A 2017-es esztendő folyamán a Szerbiai Piacok Egyesületének szervezésében tizenhat összejövetelre és egyéb rendezvényre került sor. A jelentés a törvényhozással és a SZAVATOLTAN HAZAI – SZERBIAI PIACOK elnevezésű projekttel kapcsolatos teendőket minősíti a legfontosabbaknak. Kétségtelen, hogy a termék- és termelőminősítés jelentős előrelépést jelent azoknak a gazdaságoknak a szempontjából, akik közvetlenül a fogyasztók felé értékesítik termékeiket, ugyanakkor hozzájárul a hazai termékek népszerűsítéséhez, kiemeli azok minőségét, és ezáltal gazdagabbá teszi a piaci kínálatot is. A 2018-as esztendő folyamán az egyesület hozzálát a SZAVATOLTAN HAZAI – SZERBIAI PIACOK projekt gyakorlati megvalósításához, és a 19. ülésen elfogadott 2018. évi stratégiai célokkal összhangban továbbra is figyelemmel kíséri az illetékes állami szerveknek a piacokra vonatkozó törvényes előírások meghozatalával és módosításával kapcsolatos tevékenységét.

Április végén a Szerbiai Piacok Egyesülete fennállásának 15. évfordulóját ünnepli. Ez alkalomból a belgrádi Zeleni venacon működő piacon egy egész sor rendezvényre kerül sor. A tervek szerint a közgyűlés ünnepi ülése mellett megtartják a Belgrádi Éjszakai Piac és a Szerbiai Piaci Napok elnevezésű rendezvényeket is, illetve bemutatkoznak a Szerbia szerte működő piacok legjobb termelői és árusai is.

A Belgrádi Éjszakai Piac elnevezésű rendezvényt a Belgrádi Piacok Kommunális Közvállalat szervezi annak jegyében, hogy száz évvel ezelőtt került sor a piaci kereskedők első összejövetelére, amelyet 1918-ban tartottak meg a Zeleni venac-i piacon.

Felismerve a nemzetközi együttműködés jelentőségét, az egyesület közgyűlése a nagybecskereki ülésen támogatta az igazgató bizottság javaslatát, és úgy döntött, hogy az intenzívebb tapasztalatcsere és a tagok továbbképzése érdekében a Szerbiai Piacok Egyesülete 2018-ban csatlakozzon a Nagybani Piacok Világszervezetéhez (World Union of Wholesale Markets – WUWM), amelynek székhelye Hágában van.

A március 15-én és 16-án Nagybecskereken megtartott rendezvények keretében egy tematikus értekezletre is sor került Az állati eredetű élelmiszerek előállításával foglalkozó kis- és őstermelők tevékenységére vonatkozó nemzeti szabványok elnevezéssel. A témában Ljiljana Ivanjac főtanácsos, a szerbiai Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Minisztérium keretében működő állategészségügyi igazgatóság élelmiszerbiztonsággal és állati eredetű élemiszerek előállításával foglalkozó üzemek nyilvántartásával és engedélyeztetésével foglalkozó részlegének vezetője tartott előadást.

Nagybecskereki tartózkodásuk alatt a Szerbiai Piacok Egyesületének tagjai ellátogattak a város piacaira és a helyi önkormányzati hivatalba. A vendégeket Saša Santovac alpolgármester is fogadta, a fogadást pedig a Pijace i parkinzi Kommunális Közvállalat szervezte, amely egyben ennek a nagyszabású összejövetelnek a házigazdája is volt.

A Szerbiai Piacok Egyesülete 2003-ban alakult. Ma 23 szerbia szerte működő piacot koordinál és mintegy 80% részesedése van hazánk piaci tevékenységében. A Szabadkai Piacok Közvállalat az egyesület egyik alapító tagja.