Legfontosabb a biztonságos vásárlás a piacokon

A köztársasági válságstáb hazánk lakosságának a koronavírus-járvány elleni védelme érdekében 2021. március 22-ei hatállyal újabb intézkedéseket hozott, amelyek addig lesznek érvényben, amíg ezt a járáványügyi helyzet megköveteli. A termelői és árupiacokra vonatkozó intézkedéseket az egészségügyi miniszter rendelete írja elő, és ennek értelmében a piaccsarnokok és szabadtéri piacok, valamint az azok keretében működő üzlethelyiségek (hentesboltok, sütödék, speciális élelmiszerboltok) 20 óráig tarthatnak nyitva, feltéve, hogy betartják az előírást, amely szerint minden szolgáltató kötelessége biztosítani a személyenként legalább kilenc négyzetméternyi területet.  A kormány azt is bejelentette, hogy szigorúbban fogják ellenőrizni az új intézkedések betartását, elsősorban azt, hogy egy létesítményen belül nem tartózkodnak-e többen a megengedettnél, valamint azt, hogy a helyiségben van-e koronaőr.  

A Szerb Köztársaság kormánya közleményében ismételten felhívta a lakosság figyelmét az óvintézkedések betartásának fontosságára, és hangsúlyozta, hogy az mindannyiunknak személyes felelőssége.

 „ Minden intézkedést a lakosság egészségének védelme és a társadalmi kapcsolatok minimalizálása érdekében vezettünk be, de a világjárvány legyőzéséhez elengedhetetlen a társadalom minden egyes tagjának hozzájárulása” – áll a Szerb Köztársaság kormányának közleményében.

A megelőző intézkedések következetes betartása mindannyiunk kötelessége, az előírások egyformány vonatkoznak a piacigazgatóságokra, a piaci árusokra és vásárlókra. Az elkövetkező napokban rendkívül fontos megőrizni a piaci árusok és vásárlók egészségét, ezért tegyünk meg minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy lehetővé tegyük a biztonságos vásárlást. Ugyanis csak így tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy a piacok továbbra is nyitva tarthassanak biztosítva a zavartalan élelmiszer-ellátást a lakosság számára.A jelen körülmények között, amikor a szigorúbb intézkedések jelentik az egyetlen módot arra, hogy megóvjuk az emberek életét, és  megakadályozzuk az  egészségügyi rendszer összeomlását, a piaci tevékenység valamennyi résztvevőjének felelőssége meghatványozódik,  mert a piacok csak akkor maradhatnak nyitva, ha biztosítják a biztonságos árusítást és vásárlást.