Készül az új városi piac ötletterve

Az új szabadkai városi piac ötlettervét és a geotechnikai elaborátumot az újvidéki Építészeti Intézet készíti, amely a legkedvezőbb ajánlatot tette a nemrégiben zárult közbeszerzési eljáráson, amelyet a Szabadkai Piacok KKV hirdetett meg. A szóban forgó dokumentáció kidolgozásának határideje 60 nap.

Az új városi piac a tervek szerint a Jakab és Komor téren épül majd, a jelenlegi Tejpiac helyén, amely mára már sem műszaki szempontból, sem pedig kinézetében nem felel meg a város követelményeinek. Az ötlettervnek többek között megoldást kell kínálnia arra, hogy a piac kinézete és építészeti megoldásai szempontjából beilleszkedjen az őt körülvevő műemléknek nyilvánított, védelem alatt álló épületek és egyéb létesítmények közé, amelyek között kétségkívül a Zsinagóga a legkiemelkedőbb kulturális emlékmű.  Emellett turisztikai szempontból is hozzá kell járulnia Szabadka népszerűsítéséhez, így ez a követelmény az ötletterv kidolgozása szempontjából is irányadó lesz.

Az új városi piac valójában csarnok lesz fedett átjárókkal az egyes egységek között, amelyek mindegyike olyan tartalmakat kínál majd, amelyek a piaci tevékenység fejlődésének korszerű feltételeit biztosítják. A jövőbeni piac elsődleges tartalmait az új árusítóhelyek biztosítják majd, amelyeknek alkalmazkodniuk kell a modern idők diktálta követelményekhez és szükségletekhez.  Különösképpen vonatkozik ez arra az egységre, amelyben termékeiket és szolgáltatásaikat a vendéglátók, cukrászok, a régióban hazai és organikus termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó termelők, borászok és kézműiparosok kínálják majd a vásárlóknak.  

Az ötletterv kidolgozása során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a piacot mind a mentőjárművek, mind az áruszállító járművek, de az árusok és vásárlók is zavartalanul meg tudják közelíteni, ezért megvizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a piaccsarnok alatt kialakítható-e egy egyszintes földalatti garázs, vagy erre mégsincs lehetőség,