Hűtővitrinek és előírt hőmérséklet

A nyári hónapokban a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat által üzemeltetett piacokon különös figyelmet fordítanak a könnyen romlandó állati eredetű élelmiszerek például a friss baromfihús, tej és tejtermékek, valamint a torták és süteménye.értékesítésére. Az ilyen típusú terméket kizárólag az előírt hőmérsékleten működő hűtővitrinekben szabad tárolni és a vásárlóknak kjnálni.

A Szabadkai Piacok KKV minden reggel ellenőrzi a hőmérsékletet a hűtővitrinekben , valamint a vitrinek tisztaságát is. Az illetékes felügyeleti szolgálatok rendszeresen ellenőrzik az előírt intézkedések végrehajtását.

A nyári hónapokban a magas nappali hőmérséklet veszélyezteti a termékek minőségét és mikrobiológiai biztonságát, a könnyen romlandó állati eredetű élelmiszereket termelőknek és árusítóknak különös figyelmet kell fordítaniuk a vásárlóknak kínált áru kezelésének minden egyes mozzanatára. 

A szállításgyakran a leggyengébb láncszem a hűtést igénylő áruk továbbításában az előállítási helytől a felhasználás helyéig. Valójában a termelő felelőssége a termelési láncban nem szűnik meg akkor, amikor a termék elhagyja a farmot vagy az üzemet.

Az első kétségkívül az, hogya hűtőláncot nem szabad megszakítani.Annak érdekében, hogy a termék kifogástalan állapotban érkezzen meg az értékesítés helyére, elengedhetetlen betartani a szabályokat, amelyek a berakodásra, szállításra és a célállomáson való kirakodásra vonatkoznak, az árut az egész folyamat során meg kell védeni a különféle külső hatásoktól és a szennyeződéstől.  

A hűtőkocsik az elért hőmérséklet megtartását biztosítják, nem pedig a további hűtést. Az élelmiszer kisebb távolságra történő szállítása (legfeljebb 2 órás szállítási idő) esetén elegendő, ha a járműnek jó a hőszigetelése és az ajtói jól záródnak, ami megakadályozza, hogy a hőmérséklet a rakodótérben az előírt érték fölé emelkedjen.

A hús és más könnyen romlandó élelmiszerek szállítására használt járműveket és konténereket két szállítmány között ki kell mosni és fertőtleníteni, minden felületnek vízállónak kell lennie és alkalmasnak a kellő higiénés feltételek biztosítására.

A kirakodást követően az árut hűtőkamrákban és hűtővitrinekben kell tárolni, amelyeknek szintén meg kell felelniük az előírt szabványoknak, a nyári hónapokban pedig fokozott figyelmet kell fordítani a fertőtlenítésükre és tisztántartásukra, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő tárolást és élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan élelmiszereket kínáljunk a vásárlóknak.

Annak érdekében, hogy Szabadka piacain a vásárlás biztonságos legyen a koronavírus-járvány idején is, a Szabadkai Piacok KKV emlékezteti a vásárlókat és az árusokat az óvintézkedések betartásának fontosságára a fertőzés terjedésének megakadályozásában, és arra kér mindenkit, hogy a piacon viseljen maszkot és tartsa meg a biztonságos védőtávolságot.