Hazai termékek a hazai vásárlóknak

A tizenkilencedik zöldségvásáron, amely október elején került megrendezésre a Nagybani Piacon, mintegy hetven termelő és árus vett részt. A kellemes időjárás sok vásárlót csalogatott ki a már hagyományosnak számító vásárra, ami bizonyítja, hogy a szabadkaiak nagyra értékelik a hazai termékeket, amelyeket közvetlenül a termelőktől tudnak megvásárolni.A legtöbbjüket már ismerik, mert évek óta találkoznak velük a piacokon, és az árusok és vásárlók között kölcsönös a tiszteletet.  

Pontosan emiatt szervezi meg a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat közel két évtizede évről-évre ezt az eseményt azzal a céllal, hogy népszerűsítse a hazai termelőket, és arra ösztönözze a vásárlókat, hogy a termelői piacokon szerezzék be a friss és minőségi zöldségeket és gyümölcsöt.

Bár a termelők és árusok többsége azt állítja, hogy az utóbbi néhány évben egyre kevesebben vásárolnak télirevalót, és lényegesen kisebb a forgalmuk, mint az előző években, szinte mindannyian rendszeresen eljönnek a vásárra, és többnyire elégedetten térnek haza.

– Már 14 éve járok a Nagybani Piacra, és a termékeimet a Tejpiacon is árulom – mondja Zoran Bošnjak, kisboszniai mezőgazdasági termelő. Törzsvásárlóim vannak, akik tudják, hogyan dolgozom és mit termelek, így nem kell sokat dicsérnem a portékámat.

Hogy ez valóban így van, megerősíti egy hölgyvásárló is, akinek  Zoran beszélgetés közben segít a kerékpárja csomagtartójára helyezni a tőle vásárolt láda uborkát.

– Évek óta tőle vásárolok, mert tudom, hogy a láda tetején ugyanaz van, mint az alján – mondja a hölgy.

Hasonló jelenetekkel találkoztunk még egy sor árusítóhelyen, ahol a termelők és a vásárlók üzleteltek egymással. Az őszi gyümölcsök és zöldségfélék bőséges kínálatából az idei zöldségvásáron burgonyából, vöröshagymából, fokhagymából, paprikából, uborkából, sárgarépából, petrezselyeből, almából, szőlőből, körtéből, sütőtökből adtak el a legtöbbet.

Az árak általában valamivel alacsonyabbak voltak a kiskereskedelmi áraknál,  és amennyiben a vevők nagyobb mennyiséget vásároltak, az árról a helyszínen alkudtak meg, ahogy az a piacon szokás.