Hamarosan a piacokról is eltűnnek a nejlonzacskók

Tavaly április óta Szerbia szerte a nagy eladóláncok megkezdték a műanyag zacskók megfizettetését, és ennek következtében hazánkban használatuk 70%-kal csökkent. Szakértők véleménye szerint Szerbiában évente mintegy 2 milliárd nehezen lebomló, erősen környezetszennyező anyagból készült zacskó kerül felhasználásra.

Előreláthatólag az illetékesek hamarosan a termelői piacokon is korlátozzák vagy teljesen betiltják a műanyag zacskók és szatyrok használatát. Hazánk környezetvédelmi minisztériuma már hozzálátott a Műanyag göngyölegről és műanyag göngyölegből származó hulladékról szóló törvény kidolgozásához. A módosítások irányadója az Európai Únió rendelete, amely előírja a nejlonzacskók használatának csökkentését.  Az új törvény várhatóan már idén elfogadásra kerül, ami azt jelenti, hogy tilos lesz a műanyag zacskók és szatyrok használata. 

Belgrád város közgyűlése tavaly szeptemberben határozott arról,  hogy Szerbia fővárosában 2020. január 1-jétől betiltja a műanyag zacskók használatát. Ennek értelmében a fent jelzett dátumtól a kereskedők nem használhatnak nejlonzacskót az árusítóhelyeken, kiskereskedelmi, szolgáltató és egyéb létesítményekben a város területén, csökkentve ezzel a lakossági kommunális szemetet és annak környezetszennyező hatását.