Bio és hazai élelmiszerek promóciója és árusítása

December 7-én a Szabadkai Tejpiacon a Vajdasági Kreatív Ipari Klaszter szervezésében megkezdte munkáját a szabadkai Vállalkozói Központ. A központot azzal a céllal indították, hogy a vállalkozók és a sturtup cégek képviselőinek találkozóhelye legyen. Elsősorban a friss vagy késztermék formájában piacra kerülő organikus mezőgazdasági és gasztronómiai termékek előállításával foglalkozó vállalkozók érdeklődésére számítanak. A Vállalkozói Központon belül a vállalkozóknak lehetősége lesz letesztelni és népszerűsíteni új, eredeti termékeiket a piacon.

– A legjobb dolog a Vállalkozói Központtal kapcsolatban, hogy megnyitását maguk a vállalkozók kezdeményezték,  amikor júliusban a szabadkai Regionális Kereskedelmi Kamarában megvalósítottunk egy projektet a rendelkezésre álló finanszírozási forrásokról, és workshopokat tartottunk a vállalkozók számára, amiben a Szerbiai Piacok Egyesülete, néhány szabadkai szervezet és az Orosz Föderáció támogattak bennünket az ENSZ Fejlesztési Programja keretében. A Vajdasági Kreatív Ipari Klaszter közel tíz éve támogatja a vállalkozókat és az újításokat, így az ökológiai termelést folytató vállalkozókkal folytatott közvetlen munkánk során szerzett tapasztalatból kiindulva megtudtuk, hogy valójában milyen téren és formában szorulnak támogatásra. Folytattuk a közös munkát, és gyorsan összefogtunk annak érdekében, hogy megvalósítsuk az eredeti ötletet. Ezért szeretnék külön köszönetet mondani a Szabadkai Piacok KKV igazgatójának a támogatásáért, amelynek nyomán lehetővé vált az állami intézmények és vállalkozók szoros együttműködése. Ennek alapján bátran kijelenthetjük, hogy a Vállalkozói Központ annak a közös munkának a végeredménye, amelyhez mindenki a maga módján járult hozzá. A Tejpiacon megnyílt központ rendezvényterme lehetőséget nyújt a vállalkozóknak arra, hogy a megfelelő módon mutassák be termékeiket, amiben segítségükre lesz a központ igazgatója és egy promóter – mondja Tatjana Кalezić, a Kreatív Ipari Klaszter igazgatója. A Vállalkozói Központ vezetője,  Snežana Buljovčić a vállalkozók és termékeik bemutatásával foglalkozik, és szerinte napjainkban egyre fontosabbá válik az élelmiszeripari termékek minősége, így az ilyen termékek iránt is fokozódik az érdeklődés.

– A Vállalkozói Központban különféle speciális termékbemutatókat is tartunk majd. Arra buzdítjuk a vállalkozókat és az induló vállalkozásokat, akiknek valamilyen érdekes termékük van, forduljanak hozzánk, és kihasználva a központ nyújtotta lehetőségeket, költséghatékony módon jussanak el minél több vásárlóhoz – teszi hozzá Snežana Buljovčić.

Már a munka kezdetekor kitűnő visszajelzéseket kaptunk, a projektbe mindenki bekapcsolódott, a már sikeres vállalkozók és a most induló vállalkozások is.

– Mindez azt bizonyítja, hogy az aktivitások és kedvező feltételek, amelyeket a vállalkozóknak biztosítottunk, valóban segítséget jelentenek számukra, tekintet nélkül arra, mennyire fejlettek a jelen pillanatban. Ez egyben a pozitív vállalkozói szellem, a kollegialitás és az egészséges konkurencia példája is, az idősebb, sikeres kollégák segítik a fiatalabb kezdőket, megosztják velük jó tapasztalataikat, új ötleteiket, és ezáltal kihatnak arra, hogy a termékek jobbak, minőségesebbek legyenek. Kiváló alkalom ez a kezdők számára –  akik még nem biztosak abban, hogy vállalkozzanak-e egyáltalán, vagy épp a „vajon ki veszi ezt meg?“ tipikus kérdés foglalkoztatja őket –, hogy a lehető legkevesebb kezdeti költség mellett a Vállalkozói Központ nyújtotta kedvező körülmények között leteszteljék termékeiket, felmérjék a vásárlók reakcióit, és a valós érdeklődés alapján alakítsák ki termékeiket, szolgáltatásaikat és kínálatukat – mondja Tatjana Кalezić.

A Vállalkozói Központba már az első tíz napban irígylésre méltó számú vállalkozó és mezőgazdasági termelő tagosodott be, így a polgárok és mindazok, akik minőségi termékek után kutatnak, egy helyen találhatnak rá számos organikus és más hazai termékre. A tagok kött van Csikos Árpád (Tóthfalu) organikus termékeivel, Tružinski Szabolcs (Njegoševo), Dušanka Đukić (Nagybecskerek) és Ana Dolovac (Futak); Petar Radišić (Csúrog), aki mezőgazdasági birtokán tehéntúrót és -sajtot termel, Nikola Borić vállalkozó (Zombor közeli Küllőd), aki kecskesajtot termel, valamint Radoslav Sente (Pacsér) és Kunyi Krisztina  (Szabadka) mezőgazdasági termelők, akik gyümölcs- és zöldségfeldolgozással foglalkoznak. A Vállalkozói Központ szervezői hiszik, hogy a vállalkozókkal való együttműködésnek ezt a formáját támogatják majd más intézmények és szervezetek is, amelyek szintén csatlakoznak és hozzájárulnak ahhoz, hogy a hazai vállalkozók munkája sikeres legyen, és fejleszteni tudják üzletvitelüket.