Be kell tartanunk az előírt óvintézkedéseket

A járványügyi helyzetet Szabadkán továbbra is kedvezőtlen, de biztató az a tény, hogy  két egymást követő héten javulás mutatkozik, áll a Városi Válságtörzs közleményében. A polgároknak és az intézményeknek továbbra is be kell tartaniuk a járvány megfékezésére irányuló intézkedéseket,  hogy az elkövetkező időszakban a fertőzöttek száma csökkenjen. Az előírt óvintézkedések betartása továbbra is szükséges, mivel a fertőzöttek számának alakulása kizárólag rajtunk múlik, áll a közleményben.

A Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat az általa üzemeltetett piacokon továbbra is rendszeresen alkalmaz minden olyan intézkedést, amely megakadályozza az új típusú koronavírus okozta ferőzés terjedését. A piacokat naponta fertőtlenítik, a bejáratoknál kézfertőtlenítő folyadékot és fertőtlenítő lábtörlőket helyeztek el, és feliratok figyelmeztetik a vásárlókat a betartandó óvintézkedésekre.

A Városi Válságtörzs július 17-én hatályba lépett rendelete értelmében zárt helyiségben és köztéren tilos a gyülekezés tíznél több személy számára. Nyilvános helyen kötelező a másfél méteres védőtávolság megtartása, illetve minden személynek biztosítani kell a legkevesebb 4 négyzetméteres területet. Olyan köztereken, ahol nem lehet biztosítani a 1,5 méteres védőtávolságot, kötelező a szájmaszk viselése. A Városi Válságtörzs javasolja a maszkviselést nyilvános helyen a szabadban is. A közintézmények, középületek, bevásárlóközpontok, üzletek, vendéglátóipari létesítmények működtetőinek figyelembe kell venniük, hogy egyidejűleg csak annyi személy tartózkodhat a helyiségeikben, ahánynak biztosítani tudják a legkevesebb 4 négyzetméteres területet. Ezeknek a létesítményeknek a bejáratánál jól láthatóan jelezni kell, hogy egyszerre hány személy tartózkodhat bent.

A biztonságos piaci keresekedelem mindannyiunk közös érdeke, ezért a koronavírus terjedésének megelőzésével és a vírus elleni védekezéssel kapcsolatos minden intézkedést és ajánlást mindennap, állandóan tiszteletben kell tartanunk és alkalmaznunk, üzeni a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat.

Az üzleti tevékenységben előállt új feltételekhez mind a vásárlóknak, mind pedig az árusoknak alkalmazkodniuk kell, amiben kulcsfontosságúak az óvintézkedések, elsősorban a fokozott higiénia,  a gyakori kézmosás, a védőtávolság megtartása, valamint a szájmaszk és védőkesztyű viselése.