Az év, amelyet zárunk

Statisztikai szempontból az év, amelyet zárunk sikeresnek tűnik a piaci tevékenységek tekintetében. A 2019-es esztendő első kilenc hónapjában a szerbiai piacokon hozzávetőleg 30,4 milliárd dinár értékben értékesítettek mezőgazdasági temékeket, ami közel 11% -kal több, mint az előző év azonos időszakában, így a néhány éves stagnálás után, a piacok részesedése a mezőgazdasági, erdészeti és halászati termékek értékesítésében és felvásárlásában 20%-ról közel 25% -ra nőtt, ami arról tanuskodik, hogy a piacok ellen tudnak állni a konkurenciának, amelyet a kereskedelem egyéb formái, elsősorban a szupermarketek képviselnek.

Ezt mutatják a számadatok, de hogy van ez a gyakorlatban?

Bár nem szívesen válaszolnak az efféle kérdésekre, a termelői piacokon árusítók többsége azt mondja, hogy kisebb a forgalma, mint a korábbi években. Sokan hozzáteszik, hogy a statisztika mást mutat, mint a valóság. Majdnem kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a vásárlók szokásai lényegesen megváltoztak, nagyobbak az elvárásaik és válogatósabbak, az áru minősége és frissesége mellett egyre inkább odafigyelnek az árakra is. Az árusok jelentős része tisztában van azzal, hogy a kínálatot az új vásárlói igényeknek megfelelően kell kialakítania, de általában nem tudja mikor, és hogyan fogja ezt megtenni. Azok, akik már elfogadták a kor diktálta kihívásokat, folyamatosan egyre többet dolgoznak önmagukon és a termékeik népszerűsítésén, a minőségi szabványokon, a márkanév kialakításán, a vásárlók iránti viszonyukon … Hónapról hónapra egyre gyarapodik a számuk, az eredményeikről pedig a pultjaik előtt vagy mellett sorakozó vásárlók száma tanuskodik.

A Jakab és Komor téri új központi piac (Tejpiac) és a Tesla telepi vegyespiac öttletervének kidolgozásával és bemutatásával a Szabadkai Piacok Közművesítési Közvállalat nyilvánvalóvá tette, hogy úgy kívánja alakítani fejlesztési terveit, hogy elfogadja és tiszteletben tartja korunk kihívásait. A két új piac ötletterve szem előtt tartja az árusoknak azon igényét, hogy korszerű, megfelelően felszerelt létesítményekben árusítsanak, amely továbbra is megőrzi a piac jellegzetességeit, illetve az árusok megváltozott elvárásait, a gazdag kínálatot,  minőségi, friss árut és kellemes hangulatú vásárlást, ami a piacok sajátságos jellemzője a kezdetektől. 

A bemutatott megoldások ennél is tovább lépnek, amikor az új piacokon a helyi termelőket és termékeket helyezik előtérbe. A tervek szerint a Jakab és Komor téri piac az értékesebb élelmiszerek, gasztronómiai specialitások, borok, pálinkák, kézműves termékek, emléktárgyak népszerűsítésének és értékesítésének helyszíne lesz. Az előttünk álló évben újabb piacok ötlettervén dolgozunk, és olyan eszközforrásokat keresünk, amelyekből finanszírozni tudjuk az építkezést. Az új objektumok kiépítéséhez szükséges anyagi forrásokat is felkutatjuk. Az új üzletviteli feltételekhez és a fogyasztók igényeihez alkalmazkodó modern kori piacok tervezése és építése egyformán fontos a Szabadkai Piacok KKV és a piaci árusok számára, mivel a termelői piac sajátságos kereskedelmi intézmény, amely a történelem során annak hála maradt fenn, hogy mindig megtalálta annak a módját, hogy alkalmazkodjon a vásárlók igényeihez. A folyamat elkezdődött, cask folytatnunk kell.