Az áruforgalom enyhe fellendülése a piacokon

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint a mezőgazdasági termékek forgalmának értéke a piacokon (folyóáron számolva) a Szerb Köztársaságban 2020 első kilenc hónapjában  8% -kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Folyó év január 1-jétől szeptember     30-áig a szerbiai piacokon eladott áru értéke 27 milliárd 687 millió dinár, ami körülbelül 2,7 milliárd dinárral kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Tekintettel arra, hogy ez év első hat hónapjában a mezőgazdasági termékek forgalma a szerbiai piacokon 14,2% -kal, azaz 2,8 milliárd dinárral alacsonyabb volt, a kilenchavi kimutatás a piaci forgalom enyhe fellendülését jelzi. Ebben az időszakban a piacokon elsősorban zöldségféléket (33,5%), gyümölcsöt és szőlőt (19,4%), tejet és tejtermékeket (13,8%), valamint baromfit és tojást (12,9%) értékesítettek.

A mezőgazdasági termékek forgalmának csökkenése a piacokon 2020 első kilenc hónapjában a koronavírus-járvány közvetlen következménye. Ebben az időszakban Szerbiában minden piac zárva volt mind az eladók, mind a vásárlók számára átlagban véve legalább egy hónapig, egyes piacok rövidített nyitvatartással dolgoztak, és a piacigazgatóságok által szervezett hagyományos vásárokat és rendezvényeket is törölték.