Az Állategészségügyi igazgatóság utasítása

Az állati eredetű élelmiszerek termelésével és piacokon történő értékesítésével foglalkozó személyek kötelesek tiszteletben tartani a vonatkozó élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi előírásokat. A Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat emlékezteti azokat a piaci bérlőket, akik ilyen irányú tevékenységet folytatnak, hogy az állategészségügyi igazgatóság utasításai kötelező érvényűek.

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK

A húskészítmények értékesítésével foglalkozó egyének és gazdaságok kizárólag olyan termelő üzemekből származó termékeket árusíthatnak, amelyek az állatorvosi igazgatóság határozata értelmében eleget tesznek a húsfeldolgozáshoz szükséges állategészségügyi-közegészségügyi feltételeknek és rendelkeznek az ezt tanúsító ellenőrző számmal. Amennyiben az árusok nem rendelkeznek saját üzemmel, hanem meghatalmazás alapján árusítanak, feltétlenül rendelkezniük kell az üzem tulajdonosának nyilatkozatával, az üzem működési engedélyének másolatával és minden egyes szállítmány szállítólevelével. Minden hústerméken rajta kell lennie a termelői jelölésnek (cimkének), amelyet az árusítás helyén a vásárló számára jól látható módon kell elhelyezni. A piacon tilos a húskészítmények szeletelése.

BAROMFIHÚS

A termelői piacokon kizárólag engedélyezett, közegészségügyi és állategészségügyi szempontból ellenőrzött, ellenőrző számmal rendelkező üzemben levágott friss, előhűtött baromfi értékesíthető. Amennyiben nem maga a kistermelői üzem tulajdonosa értékesíti a baromfihúst, az általa megbízott árusnak rendelkeznie kell a vágóhíd tulajdonosának nyilatkozatával, az üzem működési engedélyének másolatával és minden egyes szállítmány szállítólevelével. Az egész baromfit eredeti csomagolásban kell árusítani és jelölni, vagy a jogosult állatorvosi hatóságnak el kell azt látnia a saját pecsétjével. A húsrészekre darabolt baromfi egyedi csomagolásán rajta kell lennie a termelői jelölésnek, amelyet az árusítás helyén a vásárló számára jól látható módon kell elhelyezni. A piacon tilos a vágott baromfi darabolása.

TEJTERMÉKEK

A tejtermékek értékesítésére vonatkozó előírások értelmében termelői piacokon csak olyan túrót, sajtot és kajmakot lehet forgalomba hozni, amely a vonatkozó előírások értelmében eleget tesz a tej termeléséhez és feldolgozásához szükséges egészségügyi és higiéniai feltételeknek, amit az állatorvosi ellenőrző szám tanúsít összhangban az Állategészségügyi törvény (az SZK Hivatalos Közlönye 91/05 i 30/10. szám) 108. cikkelyével. A piacokon tilos a nyers tej forgalmazása.

TOJÁS

Az emberi fogyasztásra szánt tojás értékesítésére vonatkozó előírások értelmében termelői piacokon csak olyan farmról származó tojást lehet forgalomba hozni, amely az illetékes állategészségügyi igazgatóság határozata értelmében rendelkezik a tojók tartásához szükséges feltételekkel és az ezt tanúsító állatorvosi ellenőrző számmal. Amennyiben nem maga a kistermelői üzem tulajdonosa értékesíti a tojást, az általa megbízott árusnak rendelkeznie kell a farm tulajdonosának nyilatkozatával, a farm működési engedélyének másolatával és minden egyes szállítmány szállítólevelével. Az áru értékesítési helyén, jól látható, és az adott termékkel egyértelműen összekapcsolható módon fel kell tüntetni a termék jelölését.

MÉZ

A termelői piacokon csak olyan üzemből származó méz értékesíthető, amely az illetékes állategészségügyi igazgatóság határozata értelmében rendelkezik a méz feldolgozásához és csomagolásához szükséges feltételekkel és az ezt tanúsító állatorvosi ellenőrző számmal. A forgalomba hozott méz csomagolásán el kell helyezni a termék jelölését.