A Tesla telepi új piac ötletterve

A Szabadkai Piacok KKV a Tesla telepi vegyespiac felújításának ötlettervével a piaci tevékenység fejlesztési tervének újabb fejezetét nyitotta meg.  A cél egy modern piac felépítése, amely megfelel a kor igényeinek, és példaként szolgálhat arra, hogyan kell a piaci tevékenységet megszervezni városi környezetben.

A Tesla telepi piac területe jelenleg az általános városrendezési terv részét képezi,ami jelentős előrelépés, és lehetővé tette számunkra, hogy elkészítsük az ötlettervet – mondja Dejan Ljubisavljević, a Szabadkai Piacok KKV igazgatója. – Ezt a helyi önkormányzattal folytatott jó együttműködésnek köszönhetően értük el, amely felismerte a modern, zárt piac felépítésének szükségességét a meglévő piac helyén, amely a bérlők és a vásárlók számára is a kor igényeinek megfelelő feltételeket biztosít. A projekt megvalósítása egy sor egyéb  problémát is véglegesen megold, például alkalmat ad arra, hogy felszámoljuk az illegális létesítményeket a telken, meg tudjuk oldani a parkolási lehetőségeket és a Partizán bázisok utca felőli kijáratot is.  Az új Tesla telepi vegyespiac ötlettervét  az újvidéki AG-UNS ARHITEКTONSКO-GRAĐEVINSКI INSTITUT készítette.

A telken, amelynek teljes alapterülete 1288 négyzetméter, egy téglalap alakú, földszintes, 42,3 x 21,2 méter alapterületű épület építését tervezik, három gyalogos bejárattal. A főbejáratot a nyugati homlokzaton, a Partizán bázisok utca felől tervezik kialakítani, a másik két bejárat az épület két oldalán található, a Lifka Sándor és a Pionir utcák felől. A benyújtott ötletterv előirányozza a járda kiszélesítését a Partizán bázisok utcában,  így a piacot könnyebben meg lehet majd közelíteni. A létesítmény alapvető funkciója a piaci árusítás, amely a terv szerint főleg pultokról történik, az új piac egy részén pedig, a Partizán bázisok utca mentén nyolc,  legfeljebb 15 m2 alapterületű üzlethelyiséget szándékoznak kialakítani.  A szemközti oldalon, a jelenleg a kis parkra néző homlokzat mentén, az általános rendezési terv szerint utat létesítenek. Itt helyezik majd el a piac infrastruktúrájához tartozó egyéb létesítményeket, amelyek biztosítják a piac funkcionalitását. Az ötletterv szerint  ezen a részen öt, egyenként körülbelül 6 m2 alapterületű raktár áll majd külön feljáróval; két iroda a felügyelőség és a piaci adminisztráció számára; vizesblokk külön női, férfi, illetve mozgássérültek számára kialakított illemhellyel, amelyet mind az alkalmazottak, mind pedig a vásárlók is használhatnak.  Emellett itt lesznek a műszaki helyiségek (takarításhoz szükséges eszközök raktára és gépház), a szemétlerakók, nyilvános csapok és nyilvános mérlegek. Az épület központi részén kb. 625 m2-es területen 64 pult áll majd két sorban és 3 zónában elhelyezve. Ebből 32 pult a zöldségfélék és gyümölcs árusítására szolgál, a könnyen romlandó élelmiszerek számára 8 hűtővitrint helyeznek el,  a többi 24 pult pedig a hűtést nem igénylő élelmiszerek, a kézműves termékek és más tömegfogyasztási cikkek árusítására szolgál majd. Az épület szerkezetét egy vasbeton váz képezi acélrácsos tetőtartókkal kombinálva. Az épített falak 25 cm vastagságú üreges téglából készülnek, hőszigeteléssel és külső burkolattal ellátva, a két oldalsó homlokzat falai  pedig üvegből, így áteresztik a napfényt és biztosítják a jó megvilágítást. A lejtős tető hőszigetelő szendvicspanelekből lesz kialakítva,  két rejtett, vízszintes ereszcsatorna lesz benne elhelyezve, a lefolyó csatornák pedig az objektumon belül helyezkednek el. A tetőre a tervek szerint napelem panelek kerülnek.  A telken 9 parkolóhelyet alakítanak ki, közülük egy a mozgássérültek számára lesz fenntartva. Az ötletterv szerint a piacot alacsony növényzet szegélyezi majd, amely a gyalogjárdát elválasztja a kocsiúttól.