A szabadkai Winterfest turisztikai vonzereje

A kilencedik Winterfest január 14-én zárult. A téli vásárt ezúttal is elsősorban a szabadkaiak látogatták, akik örömmel töltötték szabad idejüket sétával, beszélgetéssel forralt bort kortyolgatva, finom falatok kóstolgatva a városközpontban, miközben hazai élelmiszereket, kézműipari termékeket, karácsonyi és újévi ajásndékokat vásároltak szeretteiknek. Kétségtelen, hogy az elmúlt kilenc év során ez a rendezvény kihagyhatatlanná vált a közelgő ünnepek idején, ugyanakkor a szabadkai és palicsi szállodák programkínálatát is gazdagítja, mivel az ide látogató hazai és külföldi turisták is szívesen megfordulnak itt.

Amellet, hogy az árusok jelentős része évek óta állandó résztvevője a vásárnak, és hagyományosan jó minőségű árut kínál, egyre többen vannak olyanok, aki más szerbiai városokból jönnek Szabadkára, gazdagítva ezáltal a kínálatot. Ezt bizonyítja, hogy a kilencedik Winterfesten több mint hetven kiállító vett részt, és ezúttal is voltak olyan árusok, akik számára nem jutott hely.

A régióban és hazánkban rendezett karácsonyi vásárok népszerűsége alátámasztja a tényt, hogy ezek a rendezvények, közöttük természetesen a szabadkai is, fontos idegenforgalmi tényezők. Az Újvidéki Winterfest az  Európai Bizottsággal együttműködő European Best Destinations független utazási portál listáján az előkelő tizedik helyen szerepel.

Két szomszédos országban, Horvátországban és Magyarországon, a karácsonyi vásárok fontos idegenforgalmi rendezvények, amelyekbe sok pénzt fektetnek a szervezők. A zágrábi vásár három ízben (2016-ban, 2017-ben és 2018-ban) nyerte el az Európa legszebb úti célja hízelgő címet, 2020-ban pedig a budapestit nyilvánították a legszebb európai karácsonyi vásárnak.  Az elmúlt év végén szervezett szavazáson több mint 280.000-en adták le voksukat a www.europeanbestdestinations.com portálon, ami egyértelműen a közönség kifejezett érdeklődését bizonyítja az ilyen rendezvények iránt.

A már hagyományosan gazdag gasztronómiai és forró ital – elsősorban forralt bor – kínálat mellett, az összes nagy európai karácsonyi vásár számos érdekes kísérő programmal várja az érdeklődőket. A budapesti Advent Bazilika szervezőinek hála többek között rögtönzött korcsolyapálya, egyedi 3D megvilágítás, tematikus napok, humanitárius akciók, gyermekeknek szánt kézműves foglalkozások várták a látogatókat, akik azáltal, hogy újrahasznosítható tányérokat, poharakat, evőeszközt és szemetes zsákokat használtak, mindannyian részeseivé váltak egy nagy környzetvédő akciónak..

Az olyan városok példája, mint Budapest, Zágráb, Újvidék és még egy sor európai turisztika úti cél, arra enged következtetni, hogy úgy is lehet sikeres idegenforgalmi reklámkampányt szervezni, ha befektetnek a karácsonyi vásárokba. A European Best Destinations (Legjobb Európai Úti Célok) portál, amely megválasztja a legjobb karácsonyi vásárt, ezáltal nagy mértékben hozzájárul a szervező város turisztikai és vendéglátóipari kínálatának népszerűsítéséhez.

A következő, tizedik Winterfest a jubileum jegyében zajlik majd, és ez alkalmat nyújt a szervezőknek, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalatnak és Szabadka Város önkormányzatának arra, hogy egy sor olyan különleges tartalmat kínáljon a szabadkaiaknak és az ide látogató turistáknak, amelyek minőségi időtöltést nyújtanak. A Winterfest karácsonyi vásár növeli Szabadka és Palics turisztikai vonzerejét, amit mindenképp figylembe kell venniük a szervezés során.