A szabadkai piacok kínálatának népszerűsítése és online vásárlás

December 1-jétől a vásárlók úgy is „körülnézhetnek” a szabadkai piacokon, hogy el sem kell hagyniuk otthonaikat. A Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat és Szabadka leglátogatottabb internetes portálja, a Subotica.com virtuális termelői piacot indított, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy számítógépen vagy mobiltelefonon tájékozódjanak a piacokon kínált termékekről, és megtudják, hol, mikor és milyen áron tudják megvásárolni őket.

A Subotica.com internetes portál „piac“ rovatában egyelőre mintegy 160 olyan élelmiszer-termelő és árus kínálja termékeit,akik egyébként a Tejpiacon, a Nagybani Piacon, a Zöldikén és a Tesla-telepi Piacon árusítanak. Vannak köztük, akik házhoz szállítást is vállalnak, illetve a saját gazdaságukban teszik lehetővé a vásárlók számára az áru átvételét. Mások viszont azért regisztráltak az internetes piacra, hogy minél több ember figyelmét tudják felhívni árujukra és szolgáltatásaikra. 

– Miután a Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Minisztérium elindította az E-market portált, amely lehetővé teszi a szerbiai gazdaságok kínálatának bemutatását, rájöttünk, hogy ez a modell megvalósítható és alkalmazható helyi szinten is – mondja Dejan Ljubisavljević, a Szabadkai Piacok KKV igazgatója. A vállalatunkkal szerződött árusok és vásárlóik igényei is összhangban állnak a 21. századi üzleti trendekkel, így együttműködésünk a Subotica.com portállal lehetőséget nyújt arra, hogy a piacok kínálatát minél több vásárló lássa, valamint lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy praktikus és egyszerű módon megtalálják a kívánt termékeket. Mivel napi szinten  követjük a vásárlók igényeinek alakulását, úgy gondoljuk, hogy a szolgáltatásainkat igénybe vevő piaci bérlők kínálatának online bemutatása egy logikus lépés annak irányában, hogy munkánkban minél jobban alkalmazkodjunk a korszerű követelményekhez.

A Szabadkai Piacok KKV igazgatója kiemeli, hogy a Subotica.com portálon működő online piac sokkal megbízhatóbb a bemutatott áruválaszték minőségének tekintetében, mint a többi ilyen jellegű, magát főleg közösségi hálókon hirdető vásárlási felület. – A portálon regisztrált árusok és termelők szigorú állat- és növényegészségügyi ellenőrzésen esnek át, tehát az árujuk minősége sokkal megbízhatóbb, ami nagyon fontos a vásárlók bizalmának elnyerése szempontjából. Úgy gondolom, hogy ennek a projektnek a megvalósításával állami vállalatként  úttörők vagyunk a piaci kínálat elektronikus bemutatásában.  Ezt megerősíti azoknak a munkatársainknak az érdeklődése is, akik hazánk más városaiban is szeretnék követni a példánkat – állapítja meg Dejan Ljubisavljević.

A szabadkai elektronikus piac a Szabadkai Piacok KKV és a Subotica.com internetes portál szerkesztőségének együttműködése nyomán jött létre azzal a céllal, hogy a piaci kínálatot az interneten is elérhetővé tegye a vásárlók számára. Az egyik fél részéről a tapasztalat, a logisztika és a piaci tevékenységgel kapcsolatos tudás, a másikéról pedig a médiapotenciál és az informatikai jártasság vitte sikerre a közös projektet. –  A piacok és a piaci kínálat népszerűsítésével az egészséges táplálkozást, a Szabadkán és a környező településeken élő hazai termelőket, valamint a régió mezőgazdasági termelésének további fejlesztését kívánjuk támogatni –  mondja Goran Todorov, a Subotica.com portál szerkesztője. –  A jelenlegi járványügyi helyzetben, amikor a kereskedelem körülményessé vált, az árusok és termelők pedig mindinkább igénylik, hogy elektronikus formában is bemutatkozhassanak, azt reméljük, hogy a virtuális „pultok” elsősorban a kistermelőket és az olyan gazdaságok érdeklődését keltik majd fel, amelyek gazdag kínálattal rendelkeznek, de nincs elegendő kapacitásuk ahhoz, hogy árujukat mindennap kivigyék a piacra.  Tisztában vagyunk azzal, hogy termelői piacon vásárolni különleges élmény, de tény, hogy ilyen körülmények között nem mindenki tud kimenni a piacra.

A piaci árusok mellett a Subotica.com portál szerkesztősége azoknak a termelőknek és árusoknak is lehetőséget nyújt a bemutatkozásra a virtuális  „ pultokon”,  akik kizárólag elektronikus úton szeretnének árusítani személyes átvétel vagy házhoz szállítás útján.  

A virtuális piac a  https://www.subotica.com/pijaca  linken érhető el.