A piaci tevékenységet külön törvénynek kell szabályoznia

Az igazgató bizottság tagjai a december 10-én Belgrádban megtartott ülésen megállapodtak abban, hogy az elkövetkező évben a jogalkotás lesz a Szerbiai Piacok Egyesületének egyik kiemelt tevékenysége. Egyetértettek abban, hogy számos sajátossága miatt, a piaci tevékenységet külön törvénynek kell szabályoznia, amely biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy a piacok, amelyek jelentős szerepet töltenek be a mezőgazdasági termékek és egyéb tömegfogyasztási cikkek forgalmazásában, zökkenőmentesen tudjanak működni.  

A piaci tevékenységet és az áru forgalmazását szabályozó két alapvető törvény a Kommunális tevékenységekről szóló törvény és a Kereskedelmi törvény. E két alapvető törvényen kívül egy sor más törvényrendelet és szabályzat létezik, amelyek nincsenek teljesen összehangolva, így ezek érvényesítése a gyakorlatban gyakran nehézségekbe ütközik, vagy teljességgel lehetetlen.

– Mi azon az állásponton vagyunk, hogy a közművek minden szegmensét külön törvénynek kell szabályoznia – jelentette ki a belgrádi ülésen Dalibor Joknić, a Szerbiai Gazdasági Kamara Kommunális Tevékenységekkel Foglalkozó Vállalatok Egyesületének titkára. – Tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat, de úgy gondoljuk, hogy intenzíven kell dolgoznunk azért, hogy találjunk rá megoldást, mivel olyan tevékenységekről van szó, amelyek nélkülözhetetlenek a városok és önkormányzatok zökkenőmentes működéséhez, ezáltal Szerbia összes polgárát érintik. A Szerbiai Piacok Egyesülete mint társszervezetünk számíthat arra, hogy a Kommunális Tevékenységekkel Foglalkozó Vállalatok Egyesülete mindenben támogatja.

Az igazgató bizottság a fentiek mellett elfogadta a 2020. évi tagsági díj kategorizálásáról és megfizettetésének üteméről szóló határozat javaslatát, amelyet a Szerbiai Piacok Egyesületének közgyűlése elé terjeszt.

A belgrádi ülésen Dejan Ljubisavljević, a Szabadkai Piacok KKV igazgatója elnökölt, aki egyben a Szerbiai Piacok Egyesülete igazgató bizottságának alelnöke is.